dinsdag 10 november 2015

Charlotte en Bas

Bij wijze van uitzondering bezorgen we ook wel eens iets bij de klant thuis. Dat is pas een paar keer voorgekomen en dan lag het puur aan de situatie.  


Een bijzondere ontmoeting

Vorige week bestelde Charlotte een brocante prent die we nog niet zo lang in de verkoop hadden. Een bijzondere, al zeg ik het zelf. Ik had hem ook nog niet eerder gezien. Wel fragmenten ervan in een lijst, maar niet deze versie. Vlak na de bestelling kwam een mail waarin ze hoopte dat ze haar prent spoedig in huis zou hebben.

 Brocante prent Kinderen met Beschermengel

Brocante prent Kinderen met Beschermengel

Heb je ook wel eens dat je tussen de regels door iets meer meent te lezen? Dat had ik bij dit korte mailtje. Hier was iets mee, maar wat? Een bestelling is gewoon een bestelling, of niet? Er kwam mailverkeer op gang en Charlotte gaf openhartig uitleg dat het een bijzonder geschenk moest zijn voor haar vriend Bas. Er speelde van alles op de achtergrond en het was mij wel duidelijk dat de brocante prent niet zomaar een cadeautje was. Er zat een emotionele lading en symboliek achter die ik goed kon begrijpen. Het moest ook een absolute verrassing zijn, want ze had tien jaar lang naar dit schilderij gezocht! 

Een bedankje van Charlotte
Om een lang verhaal kort te maken, na overleg met haar besloten manlief en ik om het kwetsbare pakket te brengen. Wat werden we hartelijk ontvangen. Bas was er niet, hetgeen ook de bedoeling was. Charlotte's reactie toen we met haar bestelling aan de deur stonden, raakte ons ook.  


Na een fijn gesprek en een heerlijke kop koffie vertrokken we weer met een voldaan gevoel en een prachtige orchidee. We kregen zelfs aan het aanbod om blijven eten, dat we helaas moesten afslaan vanwege andere plannen.

Maar ... wat zouden we graag muisje hebben willen spelen toen Bas zijn cadeautje uitpakte.
                                         
En dit schreef Charlotte in ons Gastenboek:

Ongeveer 55 jaar geleden kreeg mijn vriend, van zijn oom en tante een plaat met een voorstelling van een beschermengel, die waakte over kinderen, spelend aan de waterkant, waarin de bal was gevallen. Het hing altijd bij hem aan de muur, bij zijn bed en hij was er zó verschrikkelijk weg van. Iemand die er niets aan vond, heeft het weggedaan, tot zijn grote verdriet. 

Dat verhaal heb ik al jaren geleden gehoord en nog steeds vond hij het zó jammer en erg en geregeld kwam dat weer ter sprake. Dat heeft me er toe gezet, jarenlang en regelmatig naar die afbeelding te zoeken, natuurlijk niet elke dag, want het is een speld in een hooiberg, maar toch heb ik het niet opgegeven en geregeld gekeken.

Van de week kom ik (toevallig?) op deze website terecht en wat zie ik? Een bewaarengel, die over kinderen bij het water waakt. Ik heb er een kopie van gemaakt, naar mijn vriend gestuurd en gevraagd of DIT de plaat was, die hij bedoelde. Hij was er héél emotioneel van, want DIT was hem! Hoe is het mogelijk. Ik heb gelijk besteld en betaald en later uitgelegd, hoe het in elkaar zat. Uiteindelijk besloten ze om het persoonlijk te komen brengen. Hoe geweldig en lief is dit?! Met de post weet je nooit of het goed blijft en niet beschadigt, het is toch een kwetsbaar iets. Gisteren hebben ze het gebracht en we hebben het er over gehad, wat is toeval?! Inmiddels heb ik mijn vriend de (mooi verpakte) plaat gegeven en hij was héél ontroerd, maar het regende zo hard, dat we besloten het hier te laten staan. Maar vandaag na de koffie, heeft hij het ingepakt en naar huis gebracht, waar het nu veilig en wel staat. Zielsgelukkig ermee en het komt natuurlijk weer in zijn slaapkamer te hangen! 

De dag ervoor had ik een *beschermengeltje* van mijn vriendin gekregen, terwijl ik met een engeltje voor haar bezig was. 

Niemand wist iets van elkaar en niemand heeft het er over gehad. Wat is toeval? 

Het gebeurde allemaal. Iedereen is blij en tevreden, de plaat heeft weer zijn oude stekkie terug en ik kreeg een mooi cadeautje erbij, speciaal voor mij. Ik voel me héél blij, dankbaar en gelukkig met dit verloop. Astrid en Johan, héél, héél hartelijk bedankt, liefs en groetjes, Charlotte 

                                 ***
Super Bedankt voor je lieve woorden, Charlotte
en we zijn blij dat de verrassing zo geslaagd was! 

Lieve groet Van ons voor jou

En dan nog een naam en logo bedenken

Misschien vind je het wel leuk om te weten hoe ik aan een naam en logo kwam. 

Waarom Van ons voor jou?
Dat was nog best een lastige. Ideeën genoeg, toen in 2011, maar zo jammer dat anderen dezelfde ideeën al vóór mij hadden. Ons assortiment aan hebbedingen en cadeaus wilde ik niet vastleggen in een naam. Daarvoor was het te divers. Stel dat ik er later een andere kant mee op zou willen. Hierin wilde ik vrij zijn. Met pindakaas.nl zou het toch raar zijn om ook biefstuk aan te bieden, niet waar? Om maar even een krom vergelijk te trekken.

Ik besloot om het een paar dagen te laten rusten en zomaar uit het niets: Peng, een naam! 
Hij leek me geschikt omdat: 
  • je bij het overhandigen van je cadeau vaak zegt: 'Alsjeblieft, dit is van ons voor jou', vooropgesteld dat je er niet alleen staat natuurlijk
  • ik hulp heb (gehad) van allerlei mensen, mag ik spreken van 'wij
  • wij doen enorm ons best om het jou naar de zin te maken, ... dus
  • is het cadeau daarom ook Van ons voor jou.


Helaas zijn de kleuren van deze foto niet zo mooi

Waar haal je in vredesnaam een uniek logo vandaan?
Een vriendin die prachtig kan tekenen, stuurde verschillende schetsen. Heel lief van haar, maar toch was het niet wat ik zocht. Ondertussen ging ik verder met productfoto's maken en daarvoor zocht ik iets in de antieke dekenkist die mijn opa me ooit schonk. Ik klapte het deksel omhoog en Peng: een logo! Ik weet het, het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het liep echt zo.

Op de Woonbeurs waar ik eerder was geweest, had ik een groot houten krijtbordhart gekocht. Ik had ik nog wat leuke accessoires liggen waar ik het hart mee versierde. Toen ik het rechtop tegen de kistdeksel zette paste het precies.


Het is echt een héél groot hart.
Wat een toeval dat dit zo goed paste.
Het was me nooit eerder opgevallen, maar wat vond ik dit mooi!
De punaises zaten er nog in. Ik heb ze laten zitten.
En zo is het gekomen

De foto die ik ervan maakte voorzag ik van tekst. Één ding wist ik zeker, dit logo was uniek. Laat me in een reactie rustig weten wat jij ervan vindt.


Groetjes Van ons voor jou

maandag 9 november 2015

Hoe het allemaal begon bij Van ons voor jou

Ik heb het vast wel eens ergens vermeld, of in elk geval aan belangstellende klanten verteld, maar hier is het verhaal achter Van ons voor jou.

Samen aan de slag 


Voorjaar 2011:  Oh, wat hebben we het er druk mee, mijn familielid en ik! Werkoverleg mag je het in eerste instantie niet noemen. Brainstormen wel, en onze plannen worden concreter en concreter. Een fulltime baan zit er vanwege de crisis niet in en we willen graag iets anders naast ons werk doen. We willen ons creatieve ei kwijt, zeg maar. Mooie dingen maken, daar krijg je tenslotte energie en nog meer inspiratie van. 

 Geurzakje met vlokken babyzeep (2)

Geurzakje met vlokken babyzeep (2) (verkocht maar na te bestellen)

We smeden plannen, werken ondertussen sloten koffie en thee naar binnen en kletsen zowat franjes aan onze lippen. We overleggen hoe we onze creaties aan het Grote Publiek gaan presenteren, wie wat het beste kan, wie wat leuk vindt om te doen, en we verdelen in gedachten al zo'n beetje de verplichtingen. Familielid vindt boekhouden zelfs leuk!? Nou, ik ga er geen ruzie om maken, dat snap je wel.

Dat terzijde, het idee Webwinkel is geboren. Tenslotte is ééns je eigen huis vol. Bij familie en vrienden kun je ook niet telkens aankomen met zelfgemaakte cadeaus. We nemen onze beslissing om mooie en kwalitatieve hebbedingen te maken zeer serieus. Belangrijk: als wij het niet mooi vinden, komt het er niet in!

In mijn eentje aan de slag 


Zomer 2011: Daar is hij opeens, de bekende kink in de kabel. Door omstandigheden moet mijn oh zo creatieve familielid haar prioriteiten bijstellen en haar tijd anders inzetten. Daarom start ik maar vast in mijn eentje. Balen, wij allebei! Maar bij ons thuis zeiden ze altijd: 'Van niks komt niks'. Dus hup, schouders eronder en gewoon doen. 

 Kussenhoesje met bloem- én streepmotief 2

Kussenhoesje met bloem- én streepmotief 2 (te koop)

Najaar 2011: Oeps, blunder nummer ÉÉN 


Die 1 staat er niet voor niets in hoofdletters. Wat kan een mens toch suf doen zeg. Ik heb veel informatie ingewonnen, een plan van aanpak gemaakt, een platform gekozen (Mijnwebwinkel) en ik wil van start. Wonder boven wonder lijkt een webwinkel inrichten best mee te vallen, maar heel veel werk is het wel. Ik mag een aantal maanden met een gratis webshop oefenen voor ik de betaalde versie huur. Dat geeft een fijn gevoel. Plotseling slaat de paniek toe: oeps, vergeten! Familielid en ik zouden samen voor een voorraad mooie creaties zorgen. Alleen ontbreekt door al het gedoe die voorraad nu. Voor het gemak heb ik dit kleine detail waarschijnlijk even verdrongen. Nu niet meer. Help!! Wat is nou een webshop met tien artikelen? Zo snel kan ik dat in mijn uppie niet aanvullen.

Winter 2011: Improviseren bij blunders is ook een kunst.


Te weinig voorraad, dan maar wat vintage en brocante erbij. Ik vind het mooi en sfeervol. Je kunt het vaak leuk verwerken tot een nieuw, uniek product. Dat zijn de leuke klusjes in het leven. Bovendien heb ik al van alles in die stijl. Ik ben dol op spullen met een verleden, op vlooienmarkten, beurzen en kringloopwinkels. Gelukkig krijg ik ook hulp van enkele (creatieve) mensen in mijn eigen kring. Na een hoop gezwoeg heb ik dan toch een behoorlijk assortiment als Van ons voor jou officieel in de lucht gaat. Pfffff, was dát even spannend!

 Brocante, barok paraplubak
Brocante, barok paraplubak (te koop)

Hoe ik trouwens aan naam en logo kwam, vertel ik je de volgende keer.

zondag 8 november 2015

Amigurumi

In mijn vorige blog schreef ik over handwerken, iets dat ik heel graag veel meer zou willen doen, maar waar ik altijd te weinig tijd voor lijk te hebben. Ik vind ook zó veel dingen leuk om te doen, te veel misschien. Enfin, gelukkig heb ik bij amigurumi geen gevoel van spijt hierover. Hoe leuk ik het ook vind, ik heb er het geduld niet voor om zulke strakke steken over mijn haaknaald te wringen. Want dat is het precies, op de een of andere manier is het steeds of te los of te strak. Dan erger ik me, raak de tel kwijt en dan geef ik er de brui aan. Zwak misschien, maar zet mij maar liever aan een naaimachine: dan werk ik vlugger en heb sneller iets om te laten zien.


Wat is amigurumi nou eigenlijk?


Het is de Japanse term voor gehaakte dieren, poppen, enz. in de bekende strak gehaakte stijl waar de vulling niet uitkomt zoals bij dit vrolijke rupsje.

voorbeeld (verkocht)


Amigurumi bij Van ons voor jou


Schattig vond ik al die poppetjes en dierenfiguren, zo mooi en strak gehaakt. Maar ja, zelf maken zat er gewoon niet in. Gelukkig had ik een lieve, behulpzame en enorm creatieve buurvrouw, Nui Ernik. Amigurumi is haar passie. Ze heeft er kasten vol van. Toen ze hoorde dat ik verkoop ervan best wilde proberen, mocht ik gelijk komen uitzoeken. Ik was op slag verliefd en mocht een aantal poppetjes, met name dierenfiguurtjes, van haar overnemen. 

 Amigurumi bij onze Kinderproducten
En dit waren bijna al onze creaties van Nui.

Nui ontwerpt en maakt haar amigurumi zelf. Ze heeft er ontzettend veel werk en ervaring in gestoken, maar dat zie je terug in de kwaliteit. Ook bij onze knuffels dus. 

 Van ons voor jou
Deze handgemaakte vriendjes hebben niet lang bij Van ons voor jou gewoond. 
Ze vonden al heel snel een nieuw thuis.

Inmiddels hebben we er niet meer zo heel veel, maar er zijn nog schattige exemplaren over voor je in Kinderproducten, goed afgeprijsd zelfs! Overigens vinden veel volwassenen deze snoezige haakwerkjes ook mooi. Het berenbruidspaar ging bijvoorbeeld mee naar een bruiloft. 'Veel leuker dan alleen maar een geldcadeau', vond onze klant. Dat vond het bruidspaar gelukkig ook.

Over het algemeen zijn de figuurtjes niet geschikt voor baby`s. Wil je ze toch gebruiken voor een klein kind, dan kun je de oogkraaltjes zelf gemakkelijk vervangen door een kruissteekje. Je weet wel, zoals bij Nijntje.

Voor meer informatie zie Over amigurumi.

Boertje en boerinnetje, gehaakte poppetjes
En zo is deze Thaise amigurumi toch ook gewoon oer-Hollands. (Nog te koop!)

Over Nui Ernik


De van oorsprong Thaise Nui, heeft op speciaal verzoek van een Thaise uitgever boeken met eigen ontwerpen geschreven. Inmiddels heeft ze voor zowel Thailand als ook voor het Nederlandse publiek boeken op haar naam staan. Sinds Nui het zo druk heeft met haar boeken, werkt ze helaas niet meer voor ons. Mocht je zelf handig zijn met de haaknaald, dan zijn haar boeken wellicht een optie voor je. Daarbij attendeer ik je even op het feit dat bij ons de voorkeur schijnt te liggen bij dierenknuffels, terwijl in Aziatische landen meer vraag is naar menselijke figuurtjes. 

Ga voor meer foto`s en achtergrondinformatie ook eens naar facebook en bekijk haar  pagina: Nui ErnikEn terwijl je al op Facebook rondsnuffelt, vergeet Van ons voor jou niet

Handwerken, toen en nu

Jarenlang werd de huisvlijt van onze moeders en (over)grootmoeders geprezen. Nederland was dat propere landje aan de Noordzee. Taken waren verdeeld, vader bracht brood op de plank en moeder zorgde voor huis en haard. Iedereen werkte hard en voor hobby was geen tijd. Men kende het woord niet eens.

Voor een huisvrouw was stilzitten in de spaarzame vrije uurtjes er vaak ook niet bij. Haar vlijtige handwerken, dat vaak noodzaak was, werd als heel normaal beschouwd. Manden vol kapotte sokken werden gestopt, want een kaartje stopwol was voordeliger dan nieuwe sokken kopen. Zo kon je als jonge vrouw je omgeving en vooral je schoonmoeder nog eens imponeren. Dus naaiden, breiden, haakten en borduurden dames heel wat af. Sommigen weefden, knoopten kleden, deden aan kantklossen en nog veel meer. Ze combineerden mooi met nuttig en hielden zo kleding en huisraad op peil.

 Vintage baby trappelzak
Baby trappelzak (te koop)

Een kentering: handwerken werd truttig                    


Toen de welvaart toenam en de industrie verder opkwam, werd er op grote schaal van alles en nog wat geproduceerd. Daarnaast werd het ook voor de doorsnee burger betaalbaar en was voor veel gezinnen de noodzaak er niet meer om alles zelf te maken. Men koos voor het gemak. Hobbyisten en mensen met een krap budget bleven natuurlijk gewoon handwerken. Toch werden veel van deze bijzondere vaardigheden overbodig of werden zelfs als truttig gezien, iets dat oude omaatjes deden. 

 Bruin-beige gehaakte vintage tweepersoons sprei
Gehaakte vintage sprei (te koop)


En de kentering kenterde weer

Zoals zo vaak herhaalt de geschiedenis zich, in elk geval ten dele. De aanleiding kan verschillen van vroeger, maar de nieuwe (oude) trend zet door. Misschien is het de economische crisis geweest, wie zal het zeggen, maar feit is dat we op grote schaal de vinger op de knip zijn gaan houden. We kochten lange tijd minder en bleven vaker thuis. We schonken meer aandacht aan gezelligheid en samen dingen doen binnenshuis. En je raadt het misschien wel ... 


Opeens was handwerken weer helemaal hip! 

We surfen nu met z'n allen heel wat af naar leuke voorbeelden. Het Internet staat er bol van. Kijk maar op Facebook, Instagram, Twitter enzovoort. Pinterest is één grote bron van inspirerende plaatjes. We zijn er dol op, wereldwijd onderhand. We pinnen massa's mooie mood boards bij elkaar, want al die mooie dingen gaan we uiteindelijk vast ook ooit  zelf eens maken. Ik mag wel 150 jaar oud worden om er een deel van af te krijgen. Dat dit nooit allemaal gaat lukken mag de (voor)pret niet drukken. Herken je het?

 Schortje met 2 pannenlapjes, kinderen (2)
Kinderschortje met pannenlappen (te koop)

Een van de gevolgen van deze nieuwe trend was dat een grote groep mensen aan het haken sloeg. Vrouwen én mannen haken o.a. kleding, sierkussens, tassen én knuffels. We keken een speciale haakkunst af uit het buitenland en amigurumi was ook in Nederland geboren! Wij konden niet achterblijven natuurlijk. Lees erover in mijn volgende blog.